Zelf humidor maken


Posted On Apr 28 2016 by

Wilt u zelf een humidor maken?

Het is mogelijk een humidor zelf te maken. Dit artikel hebben daarom ook geschreven voor iedereen die betrokken is bij de wereld van sigaren. Dit kan zijn een beginnende sigarenroker tot gevorderde sigarenliefhebber, een collega sigarenwinkel dan wel een fabrikant van sigaren en humidors.

Hoe kunnen we het beste een humidor zelf bouwen?

Uiteraard heeft u voor het bouwen een humidor bepaalde zaken absoluut nodig. Laten we vooropstellen dat ‘tijd’ de meest belangrijke voorwaarde is. Het kost tijd om een humidor naar uw eigen smaak te ontwerpen, goed uit te tekenen, de juiste materialen te selecteren en te fabriceren. Daarna kost het ook tijd, maar dan om van de humidor te genieten. In deze handleiding geven we u een korte introductie in ons vakmanschap zonder al onze geheimen aan de lezer bloot te stellen: tenslotte bestaat een groot gedeelte van onze professionele leven uit het ontwerpen en fabriceren van een humidor op maat. Kleine humidors op maat maken wij echter niet gezien het relatief grote budget wat hiervoor nodig is, vandaar onderstaande artikel. Humidors kunnen worden gebouwd op veel verschillende manieren. Deze handleiding toont een goede start welke is bewezen.

Niet zinvolle constructies

Het bouwen van een humidor is een beetje meer dan gewoon een mooie doos fabriceren. Veel humidors uit de handel (met name in het lagere prijssegment) zijn gemaakt op basis van dit beginsel. En zelfs met de merkproducten vindt u zelfs vandaag de dag nog steeds minder goede constructies. Jammer, omdat ze niet werken en onze klanten ontevreden naar ons toe komen.

In de markt komen we presentatielades en bodemplaten voor sigaren tegen waar in het hout sleuven zijn gefreesd, maar met sigaren bedekt worden. Lucht moet continue kunnen circuleren in alle ruimtes binnen een humidor. Natuurlijk dienen de juiste luchtbevochtigers gebruikt te worden voor de juiste humidor. Geen enkele sigarenliefhebber wil een sigaar welke te vochtig of droog is. De aroma’s in een sigaarn moeten behouden blijven en schimmel of zelfs rot moet buiten de deur worden gehouden.

Slecht sluiten van een deksel en primitieve bevochtigings systemen veroorzaken slecht rookbare sigaren. Een humidor mag er vanaf de buitenkant luxe uitzien, maar de binnenkant is voor ons als sigarenwinkel het meest belangrijke. Helaas is de vraag naar goedkope humidors nog altijd groot, daarnaast zijn er humidors uit Azië welke zich voordoen als humidors met een merk van superieure kwaliteit. Waar moeten we zeker op letten als u geen humidor koopt bij een sigarenwinkel:

  • Juiste houtsoort: Spaans cederhout ‘Cedrala Odorata’
  • Dikke fineer aan de binnenzijde: het liefst 18mm
  • Stevige verlijmingen op de randen en hoeken

Waarom zelf een humidor bouwen?

Bouw uw eigen humidor als alternatief en geniet van onze expertise. Uiteindelijk vinden wij het leuk om de liefhebbers die handig zijn te helpen bij een nieuwe hobby. Tot slotte steunen wij alle levensgenieters en niet enkel door onze humidors te verkopen. Indien u sigaren wilt kopen bent u natuurlijk altijd welkom en we zijn altijd geïnteresseerd foto’s van de humidor welke u heeft gebouwd naar aanleiding van onze input.

Een humidor zelf bouwen is niet goedkoper. U moet rekening houden met het ontwerp, het selecteren en bestellen van de onderdelen en bouwmaterialen en de tijd. Mocht u geen humidor zelf willen gaan bouwen is dit artikel zinvol om te gebruiken als achtergrond informatie bij het selecteren van de juiste humidor. Wij raden deze tekst ook aan aan onze collega sigarenwinkels om inzicht te krijgen in de sigarenindustrie met humidors.

Hoe zelf een humidor bouwen?

Het ontwerpprincipe van een kleine humidor is eenvoudig, bewezen en zeer visueel aantrekkelijk. Meer moet dit niet zijn ten opzichte van een grote humidor waarbij allerlei valkuilen komen kijken. U herkent onmiddellijk dat een humidor praktisch een soort van doos in een doos is. Het binnenstevan een humidor bestaat uit solide Spaans cederhout (Cedrala Odorata). De buitenkant van de humidor is gefineerd en afhankelijk van de aanvraag, mat of glanzend gelakt of geboend. De buitenste doos is ongeveer 4 mm met een sterke fineer, de zogenaamde voering, ontworpen. De binnenste doos kan van Spaans cederhout worden gemaakt. Natuurlijk moet er dan wel gebruik worden gemaakt van zeer goed gedraagd Spaans cederhout om te voorkomen dat hars in aanraking komt met uw kostbare sigaren.

Start van de bouw van uw humidor

De volgende procedure in de bouw is handig gebleken omdat het zorgt voor maximale stabiliteit en nauwkeurigheid. Twe starten met de constructie op basis van de metingen op een voorbeeld humidor. Deze metingen dienen alleen als een voorbeeld berekening. Maar plan uw Humidor eerder te groot dan te klein, neem bijvoorbeeld ruimte voor 75 tot 100 sigaren in 4 verschillende formaten. U zult snel merken dat uw geplande humidor niet meer voldoende ruimte biedt voor de opslag en het laten rijpen van uw favoriete sigaren.

Het ontwerp van deze humidor heeft de volgende afmetingen:

  1. Breedte: 55 cm
  2. Diepte: 35 cm
  3. Hoogte: 25cm

Plan liever een iets grotere kleine humidor, dan een te kleine humidor. Kosten voor een grotere humidor zijn verwaarloosbaar ten opzichte van een kleine humidor. Bereken de grootte van de humidor (in ons voorbeeld: 55 + 35 + 55 + 35 = 180 cm) met minstens 5cm overschot maakt 185 cm lang. Vervolgens nemen we een plaat welke overeenstemt met de hoogte van de humidor van 25 cm en de lengte welke in dit geval 185 cm is. Deze plaat moet bekleed worden met fineer naar voorkeur. Dus alle kanten als de 2 zijkanten, deksel en onderzijde moeten bekleed worden. U kunt ervoor kiezen om met massief hout te werken, er moet namelijk altijd rekening worden gehouden met het feit dat door de hoge luchtvochtigheid veel spanning op het hout komt te staan en dat kan leiden tot het kromtrekken van het hout. Wij raden af om enkel Spaans cederhout te gebruiken aangezien dit geen sterk hout is voor constructies. Daarnaast zullen er dan snel beschadigingen optreden omdat het zacht hout is. De verbindingen moeten zo verzaagd worden dat deze naadloos op elkaar kunnen aansluiten en sterk genoeg zijn voor de kracht die hierop komt te staan. Na het schaven van de naden kunnen deze verlijmd worden. Zorg ervoor dat u lijmklemmen heeft om de verbindingen 24 uur lang op elkaar te laten drogen. Hout werkt, al werkt Spaans cederhout veel minder.

Na het lijmen van het 18 mm tot 20 mm dikke hout kunt u deze fineren met het hout van uw keuze. Ook hierbij moet u het fineer weer 24 uur lang geklemd laten zitten na het lijmen op de constrcutie. Na deze stap kan de constructie op de juist gezaagde randen in elkaar gezet worden. Zorg ervoor dat al deze onderdelen goed op elkaar passen en droog zijn voor u elke verdere stap onderneemt. Door een groef te frezen of te zagen aan de op de bodem kunt u de zijkant hier gemakkelijk in plaatsen. Dus u plaatst eerst de bodemplaat met groeven alvorens u de zijkanten bekleed met Spaans cederhout. Tot slot plaatst u de deksel met groeven op het geheel zodat u een doos heeft. De bodem en de deksel geven de stabiliteit aan het geheel en moeten daarom feilloos op elkaar passen. Op de randen gebruikt u waterdichte polyurethaan lijm, maar geen polyvenylaetaatlijm (PVA). Deze laatste is namelijk niet zo betrouwbaar voor gebruik in permanente vochtigheid. Vergeet niet een stuk hout te gebruiken tussen uw kostbare onderdelen en de bankschroef om vervelend afdrukken van de bankschroef te vorkomen.

De volgende stap is het doorzagen van de humidor met een cirkelzaag. U moet zelf bepalen hoe hoog u de deksel wilt. Door de humidor op deze manier te maken bent u verzekerd dat de scharnieren en het slot zal werken. Na het doorzagen gaat u de humidor bekleden met Spaans cederhout. U kunt er nu voor kiezen om een opstaande rand te gebruiken in de bodem of in de deksel, naar uw eigen voorkeur. Door een groef te frezen of te zagen aan de rand van het Spaanse cederhout op de bodem kunt u de zijkant hier gemakkelijk in plaatsen. Dus u plaatst eerst de bodemplaat met groeven alvorens u de zijkanten bekleed met Spaans cederhout. De voering is verantwoordelijk voor een goede sluiting van de humidor en speelt een belangrijke rol bij het bewaren van de juiste luchtvochtigheid binnenin uw humidor. Tevens zorgt het ervoor dat er minder verse lucht binnenkomt, wat zeer handig is voor het langzaam laten rijpen van uw sigaren. Indien u de opstaande boord van Spaans cederhout niet maakt zullen uw sigaren sneller rijpen door de aanvoer van meer verse zuurstof. Het nadeel van sneller laten rijpen van sigaren is dat sommige kostbare aroma’s verloren zullen gaan, maar u wel al na 1 a 2 jaar aangenaam rookbare, gerijpte sigaren in huis heeft.

Een volgende stap is om de randen van de humidor goed te vernissen. Vocht mag namelijk niet de kans krijgen om tussen de lagen in te kruipen. Op die manier behoud de constructie zijn stijfheid. Hierna kunt u de scharnieren zonder problemen installeren.

Afwerking van de humidor

Hierna volgt de afwerking van de humidor. U kunt uw eigen stijl toepassen op de uitstraling van de humidor. Olie, mat lak, hoogglans verf – alles gaat. Indien u gaat werken met hoogglans zult u eerst heel goed moeten schuren met een fijne korrel (100-120). Na het drogen kunt u dit drietal keer herhalen. Voor de hoogglans kiest u het beste een verf van zeer goede kwaliteit, want zelfs dan moet u ongeveer 10 lagen schilderen om een mooie laklaag te bereiken. De eerste laag is een hele dunne laag aangebracht met een nevel van de spuitbus. Na een kwartier wachten kunt een zeer dunne laag aanbrengen welke vervolgens een nacht moet rusten. Hierna met een zeer groffe korrel (schuurpapier 500-600) en water opschuren om dit tot ongeveer 5 keer te herhalen. De acryl-coatings geen een mooie glans af aan de humidor.

Wij begrijpen als u ervoor kiest om door ons een humidor op maat te laten maken. Voor meer informatie zie http://www.humidorkoning.nl

 

 

Last Updated on: April 28th, 2016 at 12:18 pm, by


Written by