Luchtgommen is de specialiteit van Riforma


Posted On Mar 31 2017 by

Luchtgommen is de specialiteit van Riforma! De geschiedenis van het luchtgommen begint een tiental jaar geleden. Omdat er, vanuit het zandstralen, meer en meer vraag komt naar het reinigen, of het schoon maken van ook zachtere materialen zoals oude houten balken en meubels. Door de moderne stijlen, werd er verwacht dat de gestraalde oppervlakten ook strak zouden zijn. Vroeger werd er gewoon gezandstraald en, indien de klant erom vroeg, was het achteraf nog mogelijk om alles nog wat bij te gaan schuren zodat het toch glad zou worden. Deze extra bewerking had natuurlijk een behoorlijk kostenplaatje.

Op dat moment is men beginnen experimenteren met de hoeveelheid straalmiddel alsook met de hoeveelheid luchtdruk die men gebruikte. Dit viel dan al onder de term fijnstralen. Nog steeds zandstralen, maar al op een verfijndere manier. Het resultaat was dat er minder agressief te werk gegaan werd en dit resulteerde dan ook in zachtere oppervlakten. Maar toch gaf dit nog niet het verfijnde resultaat waardoor er niet meer geschuurd moest worden of een nabewerking zich op drong.

Vanuit deze kennis heeft men een nieuw spuitpistool ontworpen. Het probleem van het traditionele spuitpistool is dat dit ontworpen is om een grote hoeveelheid straalmiddel te verwerken en dit met een hoge snelheid “af te vuren” op een object. Hierdoor ontstaat er een inslag en dit is wat je absoluut wil vermijden als je een strak en glad oppervlak wenst over te houden na het luchtgommen. Het nieuwe spuitpistool werden dan ook gecreëerd met de optiek om op een lage druk te werken en niet om zo veel mogelijk straalmiddel er door te willen jagen, maar wel om elke straalkorreltje te kunnen begeleiden en zo de juiste “flow” mee te kunnen geven. 

Die juiste “flow” maakt het grote verschil tussen luchtgommen en zandstralen! De juiste flow zorgt er namelijk voor dat er geen inslag, hoe klein ook, meer wordt gemaakt op het te behandelen oppervlak. De “flow” bij zandstralen is voornamelijk rechtdoor. Vergelijk dit met een pistool dat zijn kogel af vuurt op een muur. Bij luchtgommen is het de bedoeling om geen impact te hebben, dus wil je dat elk korreltje zo perfect mogelijk het te behandelen oppervlak raakt. Dit wil zeggen dat deze korrel een draaiende beweging moet maken. Hierdoor zal de korrel eerder een schurende beweging maken dan een aanslag te plegen op het object.

Natuurlijk, door enkel een draaiende beweging te veroorzaken, ga je nog steeds geen perfect resultaat hebben… Daarom werden ook andere straalmiddelen gekozen. Bij zandstralen mag je dit vrij letterlijk nemen dat het over zandkorrels gaat, die voornamelijk rond zijn. Initieel bleef de draaiende beweging dan ook zonder resultaat. Door aangepaste korrels, die meer hoekig zijn een roterende beweging te geven, werd er wel resultaat geboekt!

Het resultaat van al deze aanpassingen, gaande van de druk met drie kwart te verlagen, het kiezen van andere straalmiddelen, de hoeveelheid straalmiddel aan te passen en tenslotte een ander spuitpistool te ontwikkelen heeft er voor gezorgd dat luchtgommen geboren was.

MAAR, de juiste materialen is enkel de perfect start. Het perfecte resultaat wordt enkel behaald door de kunde van de bediening. Laat dat nu net de kracht van Riforma.be zijn dat zij hier de juiste opleiding voor hebben genoten en natuurlijk de jaren ervaring die er voor zorgt dat bijvoorbeeld oude verlagen, laagje per laagje verwijderd kunnen worden, zonder dat de originele hout laag aangetast wordt, want de bediening van het spuitpistool, de keuze van de juiste korrelgrootte bepaald nog steeds of je eindresultaat nog verdere behandelingen nodig heeft, of dat het helemaal perfect is om dadelijk terug in je nieuwe strakke interieur te plaatsen!

https://www.riforma.be/luchtgommen

Last Updated on: March 31st, 2017 at 6:18 am, by


Written by