Douglas hout: naaldhoutsoort uit Noordwest-Europa


Posted On Nov 10 2016 by

Douglas hout is een naaldhoutsoort uit Noordwest-Europa. Van zichzelf heeft deze houtsoort een hoge mate van duurzaamheid. Ondanks dat de houtsoort door de jaren heen steeds vaker wordt toegepast geniet het nog niet de bekendheid die andere houtsoorten als eiken, beuken of bijvoorbeeld vuren wel hebben. Dat is eigenlijk best gek, want de kans dat u als Nederlander wel eens langs een douglasspar gelopen bent is groot. De spar staat op een groot aantal plekken in het land en is goed te herkennen.

Douglas hout: natuurlijke hoge duurzaamheid en een milieuvriendelijk alternatief voor vuren

Onbehandeld douglas hout gaat normaliter 10 tot 15 jaar mee. In die tijd krijgt het een blauwgrijze tint. Douglas hout heeft in onbehandelde vorm van nature een hoge duurzaamheid. Hiermee is deze houtsoort een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd vuren. Geïmpregneerd vuren bevat vaak schadelijke stoffen die zijn toegepast om de verhoogde duurzaamheid te realiseren. Naast dat douglas hout dus duurzamer is dan vuren is deze houtsoort esthetisch gezien mooier dan hout dat geïmpregneerd is. Het is bovendien één van de hardste naaldhoutsoorten van Europa: na droging wordt het douglas hout nog harder. Verkleuring van het hout kan worden voorkomen door het hout te bewerken met beits of door het hout te impregneren.

Douglas hout: meer informatie over de verwerkingsmogelijkheden en toepassingen

Door hout te impregneren wordt het bescherm tegen invloeden van buitenaf. Daardoor kan het gebruikt worden voor tuinmeubelen. Douglas hout is een zachte houtsoort die gemakkelijk te verwerken is en bovendien erg gebruiksvriendelijk is. Het hout heeft een vrij zachte structuur en heeft een fijne tot matig grove nerf. Het hout wordt veelal toegepast bij de realisatie van schuttingen, veranda’s en vlotters. Het hout kan ook worden toegepast voor bruggen of bijvoorbeeld meubels.

Last Updated on: November 10th, 2016 at 3:08 pm, by


Written by